help
facebook
twitter
google plus
youtube
Utile:


Ce detergenti sunt benefici pentru casa?Casa curata este o binecuvantare pentru sanatate, insa nu orice detergent este si sanatos! In prezent, chimicalele patrund in casele noastre in cantitati din ce in ce mai mari, unii cercetatori estimeaza ca sunt aproximativ 100 000 produse chimice sintetice folosite astazi in gospodarii.

Alte studii spun ca aerul din casele noastre este de 5 ori mai poluat decat cel de afara, datorita utilizarii detergentilor si pesticidelor.

Iata cateva legende urbane despre curatenie!

Cu cat pui mai mult detergent la spalat, cu atat rufele se spala mai bine
Fals! Nu detergentul, ci apa curata hainele! Detergentii sunt doar niste agenti tensioactivi ce au ca rol scaderea tensiunii superficiale a apei, facand-o mai „uda”. Astfel apa indeparteaza mai bine murdaria si grasimea de pe hainele si lucrurile murdare. O cantitate mica de detergent este in general de ajuns.

Fosfatii sunt esentiali pentru detergenti
Fals! Fosfatii ajuta la descompunerea grasimilor si murdariei, insa in cantitate prea mare ei stimuleaza dezvoltarea algelor in apele reziduale. Asta inseamna in rauri, lacuri, dar si canalizare. Algele consuma oxigenul de care au nevoie plantele si pestii, inecandu-i la propriu. Detergentii pe baza de carbonati reprezinta o alternativa viabila.

Detergentii de covoare sunt ok daca lasi geamurile deschise
Fals! Ai grija la PERC (percloro-etilena): cu potential cancerigen, aceasta substanta este folosita in detergentii de covoare si in curatarea uscata. De asemenea, evita folosirea hidroxidului de amoniu, coroziv, si a produselor pe baza de amoniac, ce irita caile respiratorii.

Inalbitorii pe baza de clor sunt cei mai buni
Fals! Hipocloritul de sodiu (NaClO) diluat in apa formeaza acid hipocloric, minunat pentru uciderea microbilor, dar nu curata murdaria! In plus, se degaja fum iritant, asa ca renunta sa mai cureti cu inalbitor. In locul clorului poti folosi detergenti inalbitori pe baza de saruri cuaternare de amoniu, utilizati frecvent in spitale si in zone publice, care dezinfecteaza si curata in acelasi timp.

Canalizarea are grija de reziduuri
Fals! Nu intotdeauna! Pentru tratarea unui litru de apa contaminata sunt necesari pentru 20 000 litri de apa curata, iar fosfatii din detergenti intrerup procesul de tratare a apelor. In schimb, majoritatea produselor naturale pot fi tratate fara probleme.

Ce trebuie sa stiti pentru a utiliza in siguranta detergentii si produsele de curatat din casaCititi eticheta
Detergentii si produsele de curatat sunt produse de baza pentru a asigura curatenia si igiena in orice locuinta. Dar utilizarea inadecvata poate duce la accidente, de aceea este important să cititi eticheta si sa intelegeti simbolurile si informatiile tiparite pe ea.
Noi avertizari vor aparea in curand pe etichetele produselor de curatat destinate gospodariilor. Schimbarile vor veni gradat, astfel incat este posibil sa vedeti pe etichete ambele simboluri, noi si vechi. Pana in 2017, toate etichetele produselor trebuie sa poarte noile simboluri.
Numai o parte a etichetei se schimba – informatiile privind reglementarile din domeniul sigurantei.

Noile simboluri
Poate ca sunteti deja familiarizati cu simbolurile de pericol, portocalii si negre, care apar pe unele etichete ale detergentilor si produselor de curatat. Aceste simboluri impreuna cu textele lor explicative, va ajuta sa intelegeti ca produsele pe care le folositi pot fi oxidante, foarte sau extrem de inflamabile, toxice, nocive, iritante, corozive sau periculoase pentru mediu. Unul dintre primele lucruri pe care poate le-ati observat este ca noile simboluri sunt adesea similare cu cele vechi, cu exceptia formelor si culorilor care sunt diferite.


Noi cuvinte de avertizare
Veti remarca de asemenea ca noile texte explicatorii care insotesc aceste simboluri sunt :
Atentie (indicand un pericol mai putin grav); sau
Pericol (indicand un pericol mai grav).
Acestea vor fi urmate de catre unul sau mai multe:
Declaratii de pericol (ex. “Produce iritarea pielii”);
Declaratii de precautii (ex. “a nu se lasa la indemana copiilor”), furnizandu-va sfaturi pentru utilizarea in siguranta, astfel impiedican-du-se potentiala accidentare.

Stiati ca ?In Uniunea Europeana este in curs de implementare unu nou sistem dezvoltat de catre natiunile unite care sa asigure ca toate substantele chimice si produsele care le contin pe acestea sunt clasificate si etichetate in acelasi mod, pe tot cuprinsul globului. In trecut, un anumit produs putea fi clasificat ca toxic intr-o tara si in alta nu. Simbolurile diferite au fost utilizate pentru a se indica acelasi pericol si unele tari nu au nici un sistem de clasificare.

Este posibil ca un produs care nu necesita niciun simbol in vechiul sistem de etichetare, sa prezinte o clasificare in noul sistem. Acesta nu inseamna ca produsul s-a schimbat sau ca este mai putin sigur la utilizare.

Simbolurile sau textele explicative sunt puse pentru a atrage atentia asupra substantelor periculoase prezente in produs si a sublinia ce pericole prezinta acestea. Dar aceasta nu inseamna neaparat ca sunteti expusi la riscul de a vi se intampla pericolele prezentate, atunci cand folositi produsul si respectati instructiunile furnizate pe eticheta.

Un pericol chimic este abilitatea sa intrinseca de a provoca efecte adverse sanatatii. Riscul este reprezentat de probabilitatea ca acele efecte sa aiba loc, pentru aplicatiile in care produsul chimic este utilizat. Astfel, de exemplu, a traversa strada este periculos, dar daca traversezi pe trecerea de pietoni si te asiguri pentru ambele directii de mers, riscul este foarte scazut.

Ce puteti face ?


Exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a minimaliza riscul de pericol chimic care ar putea produce orice vatamare. Dar cel mai important sfat este si cel mai simplu:

Intotdeauna cititi eticheta inainte de a utiliza produsul
Eticheta contine multe informatii utile.
Pentru a utiliza un produs urmati acesti pasi:
Priviti eticheta
Exista potentiale pericole (indicate prin simboluri sau declaratii )?
Cititi eticheta cu atentie – si respectati sfaturile
Este acesta produsul potrivit pentru utilizarea dorita?
Exista precautii pe care trebuie sa le iau, cum ar fi purtarea de manusi?

Utilizati produsul conform instructiunilor
Multe produse pentru gospodarii vor purta si alte simboluri, diferite de simbolurile de pericol explicate aici. Ele au fost concepute ca o initiativa voluntara a producatorilor din Europa si vor ajuta sa vedeti cum sa utilizati produsul in siguranta
Cele mai cumparate produse:
Saci menaj hdpe 18 litri
Saci menaj H.D.P.E. negri
Hartie igienica jumbo
Hartie igienica Jumbo
Manusi menaj bbc
Manusi menaj BBC
Prosoape pliate albe
Prosoape pliate V
Laveta vascoza
Laveta vascoza
© 2017 EURO GRUP Clean Products. Toate drepturile rezervate asupra textelor si imaginilor.